Από το Blogger.








.

Η μαύρη λεία των πειρατών του τουρισμού


Εάν υπήρχε μία απόλυτα οργανωμένη υπηρεσία, που θα συγκέντρωνε μέσω συνεντεύξεων καταγγελίες ξένων τουριστών στη χώρα μας, θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι! Άλλους τους «κλέβουν» από επίσημα τουριστικά γραφεία πουλώντας τους φθηνότερα και καλύτερα τουριστικά πακέτα, τα οποία αποδεικνύονται αέρας κοπανιστός, άλλους κυριολεκτικά τους εξαναγκάζουν να φάνε ή να ψωνίσουν σε μαγαζιά «ημετέρων» και σε άλλους νοικιάζουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα!
Και ποιοι είναι οι «πειρατές»; Άνθρωποι οι οποίοι ενώ ουδεμία σχέση έχουν με τον τουρισμό -και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν άδεια- δουλεύουν σκληρά... ως τουριστικοί πράκτορες, ταξιτζήδες αλλά και ως ξεναγοί, με σκοπό το εύκολο, αφορολόγητο χρήμα. Έλληνες, αλλοδαποί, κυρίες μικρές και μεγάλες, συνταξιούχοι, παπάδες και ό,τι... ήθελε προκύψει! 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, υποστηρίζει: «Έχουν ανοίξει χιλιάδες γραφεία σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές, χωρίς άδεια. Κλέβουν πελάτες, δεν πληρώνουν φόρους, αλλά ούτε και ασφαλιστικά ταμεία». Πώς γίνεται η «κλοπή» των τουριστών; Απλά προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, περιγράφει ο Μ. Βλατάκης: «Και βέβαια από ποιότητα δεν συζητάμε, οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι χείριστες. Νοικιάζουν από ένα μίνι μπας κι απ' όλα έχει ο μπαξές».
Η μάστιγα των πειρατικών ταξί εξακολουθεί! Πριν από λίγο καιρό στα Μάλια της Κρήτης εντοπίστηκε μία ομάδα Ούγγρων υπηκόων οι οποίοι νοίκιαζαν αυτοκίνητα, αλλά και μίνι μπας σε τουρίστες τους οποίους ψάρευαν από τα ΚΤΕΛ της περιοχής με διαφημιστικά φυλλάδια. Τα αυτοκίνητα, τα οποία είχαν ουγγρικές πινακίδες, όχι μόνον δεν διέθεταν κάποιο επίσημο έγγραφο, αλλά δεν είχαν ούτε ασφάλεια...
Στα Χανιά ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί, Η. Καραπατάκης, έχει καταγγείλει το φαινόμενο των «πειρατικών τουριστικών ταξί» τα οποία στήνονται στο αεροδρόμιο με το κόμιστρο να αναλογεί σε... επαγγελματική κούρσα. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του, το πρόβλημα είναι έντονο: «Επικρατεί αναρχία. Μιλάμε για πολλά οχήματα που κινούνται στους δρόμους, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αφού πέραν του ότι θα πρέπει να εντοπιστούν από την Τροχαία, θα πρέπει να παραδεχθεί ο οδηγός ότι κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά και οι επιβάτες ότι έχουν πληρώσει». 
Ο γενικός γραμματέας της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Αλέξανδρος Γασπαράτος, είναι χείμαρρος: «Παπάδες, διάφορες κυρίες, δήμοι, σχολικές επιτροπές... όλοι έχουν γίνει πράκτορες. Ακόμη και τα κίτρινα λεωφορεία, τα σχολικά, κάνουν εκδρομές. Για πηγαίνετε στους Δελφούς και θα δείτε. Εκατό τοις εκατό φοροδιαφυγή». 
Τα μέλη της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης έχουν πολλά να διηγηθούν για τους «πειρατές», οι οποίοι συνήθως είναι ελληνικής καταγωγής. «Είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε μία με δύο φορές το μήνα και με έξαρση το καλοκαίρι και κάποιες αργίες», υποστηρίζει η αντιπρόεδρος της Ένωσης, Καλλιόπη Ξυνοπούλου. Για το προφίλ των «πειρατών», η κ. Ξυνοπούλου αναφέρει: «Είναι συνήθως ελληνικής υπηκοότητας, άτομα γύρω στα 50. Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και παπάδες»...
Επίσης ενδεικτικά είναι τα όσα περιγράφει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Απόστολος Παπαϊωάννου, προς την Ένωση Ξενοδόχων της περιοχής: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τελευταία στην πόλη μας και αφορά τη σκόπιμη και συστηματική δυσφήμησή της από τους "ξεναγούς" των διαφόρων tour - operators που φέρνουν Ρώσους τουρίστες. Αρκετοί συνάδελφοι καταστηματάρχες μάς κατήγγειλαν ότι Ρώσοι πελάτες τους τούς ανέφεραν πως οι "ξεναγοί" τους παρουσιάζουν την πόλη της Ιεράπετρας περίπου επικίνδυνη (!!!) και τους προτρέπουν να μην κυκλοφορούν στην αγορά, γιατί θα πέσουν θύματα εξαπάτησης». Και συνεχίζει ο κ. Παπαϊωάννου: «Γνωρίζουμε τη λογική των tour - operators και των γραφείων - συνεργατών τους, να προσπαθούν να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη πουλώντας εκδρομές. Θεμιτό και σωστό, αρκεί να μη στηρίζεται σε παραπληροφόρηση και συκοφαντίες. Γνωρίζουμε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια για να χειραγωγηθούν οι τουρίστες οδηγούμενοι σε "ημέτερα" καταστήματα (εμπορικά ή εστίασης), πράγμα που και από το νόμο απαγορεύεται».

Πηγή: www.enet.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013