Από το Blogger.








.

«Άγγιξαν» τα 5 δισ. ευρώ τα χρέη των ξενοδοχείων το 2012


Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες σε αντίθεση με την «άνοιξη» που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός είναι υπερχρεωμένες και έχουν συσσωρεύσει ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών ICAP, σε δείγμα 737 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το 2012, οι ζημιές προ φόρων διευρύνθηκαν σε 275,8 εκατ. ευρώ από 259,9 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις πλησίασαν τα 5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός τους τζίρος έπεσε στα 1,84 δισ. ευρώ από 1,96 δισ. ευρώ το 2011, σημειώνοντας κάμψη 6,12%.
Στον «αστερισμό» των ζημιών και των υψηλών χρεών βρίσκονται γνωστά ονόματα του ξενοδοχειακού κλάδου. Ενδεικτικά η αλυσίδα Mitsis Hotels έκλεισε την περσινή χρονιά με ζημιές προ φόρων 4,2 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 90 εκατ. ευρώ, τα ξενοδοχεία Louis με ζημιές 1,4 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 55,7 εκατ. ευρώ, ενώ η αλυσίδα Chandris με ζημιές 2,1 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 77,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Porto Carras παρουσίασε ζημιές 35,4 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 130,7 εκατ. ευρώ, η ΛΑΜΨΑ, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το ιστορικό Μεγάλη Βρετανία, είχε ζημιές 8,8 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 52,1 εκατ. ευρώ.
Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έριξαν δραστικά τις τιμές τους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά και να «απαντήσουν» στις αλλεπάλληλες προσφορές των ανταγωνιστών από τις γειτονικές χώρες.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μεγάλοι tour operators, μέσω των οποίων διακινείται ο κύριος όγκος των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα, οι οποίοι ενέτειναν τις πιέσεις τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους, που λόγω οικονομικής στενότητας δεν είχαν τα περιθώρια να διαπραγματευθούν πιο σκληρά.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013