Από το Blogger.








.

Μόλυνση και φθορά του πυθμένα των καναλιών της Βενετίας από τη διέλευση κρουαζιερόπλοιων

Το γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas διασχίζει τη Βενετία

Δώδεκα μεγάλα κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν το περασμένο Σάββατο στην ατμοσφαιρική, αλλά εύθραυστη πόλη των Δόγηδων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς των Βενετσιάνων, αλλά όλων όσων αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πρώην Γαληνοτάτη και η λιμνοθάλασσά της.  
Κάθε χρόνο μεταφέρονται στη Βενετία μέσω πλοίων 1,6 με δύο εκατομμύρια επιβάτες και για τους περισσότερους το αποκορύφωμα του ταξιδιού τους είναι να δουν από το πλοίο την πανοραμική θέα που παρέχει το κανάλι της Τζιουντέκα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Και ενώ υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει στα πλοία που ζυγίζουν περισσότερους από 40.000 τόνους να περνούν από το στενό κανάλι του Αγίου Μάρκου και της Τζιουντέκα, ωστόσο οι λιμενικές αρχές και όσοι έχουν συμφέροντα από τον τουρισμό επιμένουν ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν αποτελούν κίνδυνο.
Το θέμα όμως είναι ότι το πέρασμα των κρουαζιερόπλοιων μετακινεί την άμμο που βρίσκεται στον πυθμένα των καναλιών και δημιουργεί κύματα τα οποία φθείρουν τα ήδη εύθραυστα θεμέλια σπιτιών και μεγάρων.
Βέβαια όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη των Δόγηδων ξοδεύουν εκεί κάθε χρόνο συνολικά το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ, έσοδο διόλου ευκαταφρόνητο για την πόλη και τους εμπόρους της.
Όμως η λύση για να μην καταρρεύσει η πόλη απαιτεί τη δημιουργία νέων προβλητών και περιβαλλοντικών έργων. Όπως όλα δείχνουν, η Βενετία σύντομα θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ οικολογίας - επιβίωσης και επιχειρηματικού πνεύματος…

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013