Από το Blogger.








.

Χωρίς προηγούμενο οι αφίξεις ξένων τουριστών σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία


Ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις ξένων τουριστών αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη φετινή σεζόν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στους τρεις προορισμούς. 
Η σοβαρή κρίση στην Αίγυπτο, που συνοδεύθηκε από κύμα ακυρώσεων «στέλνει» προς το τέλος της σεζόν σημαντικό αριθμό κρατήσεων σε Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. 
Η αρνητική δημοσιότητα που είχε η Κύπρος από την οικονομική και τραπεζική κρίση έπληξε το τουριστικό προφίλ του προορισμού αυτού, που καταγράφει σοβαρές απώλειες από ευρωπαϊκές αγορές.
Παράλληλα, τα σοβαρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη «φρέναραν» τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου του τουρκικού τουρισμού.

Ελλάδα: Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος αυξήθηκαν κατά 6,8% αγγίζοντας τα οκτώ εκατ. Οι τουριστικές εισπράξεις στο εξάμηνο (Ιανουάριος - Ιούνιος) αυξήθηκαν κατά 17,8% φθάνοντας σε 3,3 δισ. ευρώ.

Τουρκία: Ο τουρκικός τουρισμός έδειξε ανθεκτικότητα έναντι των σοβαρών επεισοδίων του περασμένου Ιουνίου. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι μετά τα επεισόδια αντέδρασαν άμεσα ρίχνοντας τις τιμές και περιορίζοντας τις απώλειες. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,7% φθάνοντας σε 19,1 εκατ. Πάντως, στην Κωνσταντινούπολη οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012 φθάνοντας σε 930.278. 
Τα έσοδα στο εξάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 30,8% φθάνοντας σε 8,2 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Οι αφίξεις στην Ισπανία στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,9% ξεπερνώντας τα 34 εκατ. Αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης έως το τέλος του έτους, αναμένεται να υπερβεί το ρεκόρ του 2007, οπότε δέχθηκε 58,7 εκατ. τουρίστες. Επίσης, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6% στο επτάμηνο ξεπερνώντας τα 32,2 δισ. ευρώ.

Κύπρος: Oι αφίξεις στην Κύπρο στο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 5,8% φθάνοντας σε 1,28 εκατ. ευρώ, ενώ ελαφρά πτώση σημείωσαν και τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους μήνες του έτους. Ο κυριότερος λόγος της πτώσης οφείλεται στην αρνητική δημοσιότητα που βίωσε η χώρα στην αρχή της σεζόν λόγω της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013