Από το Blogger.








.

Διευρύνεται η δεξαμενή άντλησης τουριστών


Οι τουρίστες από τις παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας, παρότι λιγότεροι σε σχέση με άλλα χρόνια, έδωσαν και πάλι δυναμικό παρών στα δημοφιλή ελληνικά τουριστικά θέρετρα. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν ήταν οι κυρίαρχοι, καθώς μαζί τους συνυπήρχαν επισκέπτες από τις νέες, ανερχόμενες τουριστικές αγορές όπως είναι η Ρωσία και η Τουρκία, αλλά και από τις αγορές που άρχισαν να επανακάμπτουν όπως η σκανδιναβική, η γαλλική, η ολλανδική και η ιταλική.
Μόνο οι Ρώσοι και οι Τούρκοι τουρίστες αναμένεται φέτος να ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2 εκατομμύρια (1,2 εκατ. οι Ρώσοι και περίπου 800.000 οι Τούρκοι).
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος οι Ρώσοι υπερίσχυσαν των Γερμανών στο Ηράκλειο της Κρήτης και των Βρετανών στην Κέρκυρα, ενώ στη Ρόδο και στην Κω «απειλούν» να γίνουν δεύτερη δύναμη!
Από την πλευρά τους, οι Σκανδιναβοί (Σουηδοί, Δανοί, Νορβηγοί) κυριάρχησαν στα Χανιά και στη Λευκάδα, ενώ οι Γάλλοι «κατέλαβαν» τη Νάξο! Σημειώνεται ότι τη φετινή σεζόν ο συνολικός αριθμός επισκεπτών από τις σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.
Ξεχωριστό «παρών» έδωσαν φέτος και οι επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και κυρίως από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που κινήθηκαν οδικώς προς τη χώρα μας και μέσω της Εγνατίας Οδού έφτασαν σε όλα τα θέρετρα της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. 
Την ίδια στιγμή, μεγάλοι απόντες, λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν οι Έλληνες που προτίμησαν για τις διακοπές τους τα εξοχικά και τα σπίτια φίλων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απουσία του ελληνικού στοιχείου έγινε φέτος αισθητή ακόμα και στη Μύκονο! Το ελληνικό κενό στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων κάλυψαν οι Λιβανέζοι, οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί που συνηθίζουν να διασκεδάζουν και να καταναλώνουν όπως και οι Έλληνες. 
Πάντως, οι Έλληνες διατήρησαν τα σκήπτρα στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, όπου η παρουσία τους στα ξενοδοχεία ανήλθε αντίστοιχα στο 70% και 85%.
«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διευρύνεται η δεξαμενή άντλησης τουριστών και να μην εξαρτάται ο ελληνικός τουρισμός από δυο-τρεις μεγάλες αγορές», λέει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης. 

Πηγή: www.tanea.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013