Από το Blogger.








.

Σημαντική πτώση στον ιαματικό τουρισμό



Σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας στις ελληνικές λουτροπόλεις το 2012 -που ανέρχεται στο 45% έναντι του 2011 και 56% έναντι του 2005- δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).  
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης για τη χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα διαθέτει 110 σημεία πλούσια σε φυσικούς ιαματικούς πόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΕΚΚΕ, η πτωτική τάση ξεκινά από το 2010 λόγω περικοπών επιχορηγήσεων από ασφαλιστικά ταμεία οπότε και ανακόπτεται η άνοδος που σημειώνεται στις τοπικές οικονομίες των ιαματικών λουτροπόλεων και καταγράφεται πτώση 11,5% έναντι του 2009. Το 2012, εξάλλου, οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών που αναζητούν ιαματικά κέντρα και κέντρα ευεξίας στη χώρα μας είχαν πτώση 5,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός υγείας, σημαντικό κομμάτι του οποίου είναι ο ιαματικός τουρισμός, κινεί 23 - 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους κάθε χρόνο.

Πηγή: www.enet.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013