Από το Blogger.








.

Από συμπληγάδες η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ξενοδοχείων


Από συμπληγάδες θα περάσει και φέτος η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, ως αποτέλεσμα των επιβαρύνσεων στην φορολογία, στο πάγωμα του τραπεζικού δανεισμού, αλλά και στις παράπλευρες απώλειες που δέχονται λόγω της οικονομικής κρίσης.
"Το κόστος λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης πλέον είναι σημαντικά αυξημένο, λόγω της επιπρόσθετης φορολογίας, με αποκορύφωση τον ΦΑΠ και το «χαράτσι», από το οποίο έχουν εξαιρεθεί πλείστοι όσοι κλάδοι της οικονομίας", τονίζει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος του ομίλου Aldemar. 
Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας είναι η συνεχώς μειούμενη κατά κεφαλή δαπάνη των ξένων επισκεπτών. Μπορεί τα έσοδα φέτος, όπως τονίζεται, να ανέλθουν περίπου στα 11 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτά θα επιτευχθούν με 17 εκατομμύρια αφίξεις όταν τα ίδια έσοδα επετεύχθησαν πριν από λίγα χρόνια με λιγότερες αφίξεις. Η κατάσταση για τα καταλύματα που βασίζονται στον Έλληνα τουρίστα παραμένει όπως και πέρυσι πολύ ζοφερή, καθώς ο εγχώριος τουρισμός δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος.
Παραμένοντας στους παράγοντες που περιορίζουν τον προγραμματισμό των ξενοδοχειακών μονάδων και αυξάνουν τα κόστη λειτουργίας τους, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κεφαλλονιά, Σπύρος Γαλιατσάτος, τονίζει ότι σοβαρά προβλήματα υφίστανται από τη σχέση με τους tour operators. Πλέον, όπως τονίζει, οι διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί έχουν μειώσει από το 50% στο 25% τις προκαταβολές τους για τις κρατήσεις (early Booking), ενώ πληρώνουν τα ξενοδοχεία έως και 90 ημέρες μετά τη διαμονή.
Άλλωστε και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αμφίβολη βιωσιμότητα 6.000 - 7.000 ξενοδοχείων μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, παρά την «ευημερία του αριθμού αφίξεων τουριστών».

Πηγή: www.capital.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013