Από το Blogger.








.

Ελληνοτουρκική «ναυμαχία» για τα δρομολόγια μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού


Σε ελληνοτουρκική επιχειρηματική «ναυμαχία» έχουν εξελιχθεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού (Μποντρούμ). Βασική αιτία της διαμάχης αυτής το αν τα δρομολόγια είναι διεθνή ακτοπλοϊκά ή περιηγήσεις. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Κοινοπραξία Πλοίων Νήσου Κω που εκτελεί δρομολόγια με συμβατικά πλοία και από την άλλη τουρκική εταιρεία με έδρα τη Μαρμαρίδα των υπό τουρκική σημαία πλοίων τύπου καταμαράν Akcakoca (φωτογραφία) και Kartepe και ένας Έλληνας ναυτικός πράκτορας.  
Τη Δευτέρα η Κοινοπραξία απέστειλε εξώδικο κατά της τουρκικής εταιρείας, το οποίο κοινοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Λιμεναρχείο Κω και στην πρεσβεία της Τουρκίας. Σε αυτό επισημαίνει (μεταξύ άλλων) ότι «στις 20 Αυγούστου το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) χορήγησε προσωρινή διαταγή… καθώς η τουρκική πλοιοκτήτρια εταιρεία ξεκίνησε να μεταφέρει παράνομα με τα υπό τουρκική σημαία πλοία πλοιοκτησίας της επιβάτες - τουρίστες σε ημερήσια εκδρομή - περιήγηση από τους αφετήριους ελληνικούς λιμένες της Ρόδου και της Κω προς τους τουρκικούς λιμένες Μαρμαρίδος και Μποντρούμ και με αυθημερόν επιστροφή των ιδίων αυτών επιβατών προς τους αφετήριους ελληνικούς λιμένες (Ρόδου - Κω)».
Στο εξώδικο οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας καταγγέλλουν ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ η τουρκική εταιρεία συνεχίζει «παράνομα, αυθαίρετα, αθέμιτα, αντισυμβατικά, άκρως καταχρηστικά και ζημιογόνα σε βάρος μας», να εκτελεί δρομολόγια μεταφέροντας σχεδόν ημερήσια εκατοντάδες επιβάτες - τουρίστες από την Κω προς την Αλικαρνασσό και από εκεί πίσω στην Κω.
Από την άλλη πλευρά ο ναυτικός πράκτορας  Σπύρος Τυρινόπουλος ανέφερε ότι δεν πρόκειται για περιηγήσεις - εκδρομές, αλλά για διεθνή δρομολόγια και ότι εκδίδονται εισιτήρια μονής διαδρομής, αποδίδοντας μάλιστα στο Λιμενικό Ταμείο Κω φόρο επί του ναύλου που αντιστοιχεί σε αυτόν τον οποίον δίδουν και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού. Σημείωσε ακόμη ότι πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Κω απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Κοινοπραξίας.  

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013