Από το Blogger.








.

Τουρισμός: Κέρδη και ζημιές λόγω Αιγύπτου


Να μεγιστοποιήσoυν τα οφέλη αλλά και να αποφύγουν, όσο γίνεται, τα απόνερα από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και στη Συρία θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι τελευταίοι μάλιστα εμφανίζονται διχασμένοι στις εκτιμήσεις τους για τα πρόσθετα οφέλη που μπορεί να έχει ο ελληνικός τουρισμός από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά πως τα οφέλη δεν θα υπερβούν το 1% - 2% και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σε έσοδα τα 100 εκατ. ευρώ. Αντίθετα άλλοι τουριστικοί παράγοντες ανεβάζουν το ύψος των αναμενόμενων πρόσθετων κερδών στο 8% - 12%.
Τα πρώτα χειροπιαστά κέρδη αφορούν την παράταση των αεροπορικών δρομολογίων προς την Ελλάδα από γνωστούς tour operators της Ευρώπης. Ξενοδοχειακές πηγές αναφέρουν πως ήδη έχουν ενημερωθεί για την παράταση κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα των πτήσεων από αγορές όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Βέλγιο. Η παράταση πτήσεων αφορά κυρίως προορισμούς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Από τη ρωσική αγορά, η παράταση των δρομολογίων φθάνει τις τρεις ή και τις τέσσερις εβδομάδες. Για προορισμούς της δυτικής Πελοποννήσου η παράταση προγραμμάτων από Ρώσους tour operators περιορίζεται στις δύο εβδομάδες.
Ωστόσο ραγδαίες ανακατατάξεις στη ρώσικη αγορά των tour operators πυροδοτούνται κυρίως από τις μεγάλες ζημίες που καταγράφουν από τις ακυρώσεις προγραμμάτων τους στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι ζημίες αυτές ενδέχεται να αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος συγκέντρωσης που αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα στη ρωσική αγορά των tour operators θα οδηγήσει στον έλεγχό της από λιγότερους κι ισχυρότερους ομίλους. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται αρνητική για τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποχρεωθούν να διαπραγματευθούν τις τιμές των δωματίων τους με πολύ ισχυρότερους «παίκτες».

Πηγή: www.euro2day.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013