Από το Blogger.








.

Ημερίδα μάς ταξιδεύει στην ανάγκη της περιήγησης



Ημερίδα με τίτλο: «Η περιπέτεια της ανθρώπινης περιέργειας: το ταξίδι από τον περιηγητισμό στην αναψυχή», η οποία αποτελεί μέρος των «Διαλόγων των Αθηνών» και διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Σκοπός της ημερίδας είναι να αναλύσει την ανάγκη του ανθρώπου για την περιπέτεια μέσα από τις διαφορετικές μορφές ταξιδιού.
Από τα ταξίδια της αρχαιότητας και τα πρώτα περιηγητικά κείμενα του Παυσανία, μέχρι τα προσκυνηματικά ταξίδια του Μεσαίωνα, τους περιηγητές των πρόσφατων αιώνων και  τη σύγχρονη μορφή αναψυχής.
Η εξερεύνηση του αγνώστου, η επιβίωση αλλά και οι συνθήκες της κοινωνικής ζωής, όπως, οι επεκτατικοί πόλεμοι, η ίδρυση αποικιών και το εμπόριο στάθηκαν αφορμή για το ταξίδι σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.
Το ταξίδι συνδέεται με την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για μετακίνηση, εξερεύνηση και εξέλιξη. Σε κάθε εποχή, η ανθρώπινη περιέργεια και το ταξίδι έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα ρωμαϊκά οδικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν για την επικοινωνία εντός της αυτοκρατορίας έφεραν την επανάσταση στην έννοια της μετακίνησης και του ταξιδιού. Οι οδικές αυτές διαδρομές διατηρούνται έως τους ύστερους χρόνους και σε μερικές περιπτώσεις συνδέονται και με τις διαδρομές των προσκυνητών του Μεσαίωνα. Το ταξίδι συνέχισε να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται μαζί με την τεχνολογική και πολιτιστική εξέλιξη του ανθρώπου και αποτέλεσε και άξονα αυτής της εξέλιξης. Η πολιτιστική και οικονομική ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου δημιούργησε την έννοια του ταξιδιού για αναψυχή και, κατά συνέπεια, και τη βιομηχανία του τουρισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1112

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013