Από το Blogger.








.

Στους Ρώσους ασθενείς «ποντάρουν» οι κλινικές


Στη Ρωσία στρέφονται πλέον οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κέντρων αποκατάστασης καθώς και νεφρολογικών κέντρων, προκειμένου να προσελκύσουν νέα πελατεία. Ήδη 11 ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων το Metropolitan, ο Όμιλος Ιασώ και η Κλινική Σαραφιανού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο 2o Greek Medical & Health Tourism Workshop, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 30 Οκτωβρίου, «επενδύοντας» στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας αυτή τη χρονιά -ποσοστό που αναμένεται να υπερβεί το 30%, ξεπερνώντας το 1,2 εκατομμύριο επισκεπτών- έχει διογκώσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Επιπρόσθετα, η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για την έλευση αυτής της κατηγορίας τουριστών, προσφέροντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών αλλά και υποδομής στον τομέα υγείας και φιλοξενίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος), ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναφορικά με τον αριθμό τουριστών του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι η έλευση 100.000 ασθενών το χρόνο, που θα δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ έκαστος, ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ σε ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ σε ξενοδοχειακά και συναφή. Όπως επισημαίνει η μελέτη σε δέκα χρόνια, αν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην Ε.Ε. και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013