Από το Blogger.








.

Ώρα αποφάσεων για τις ακτοπλοϊκές εν όψει χειμώνα



Η ολοκλήρωση της καλοκαιρινής σεζόν σημαίνει και το τέλος της περιόδου των αυξημένων ταμειακών ροών για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, γεγονός που τις φέρνει και πάλι αντιμέτωπες με τα αυξημένα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη δεν θεωρείται καθόλου απίθανο το σενάριο χρεοκοπίας κάποιας ή κάποιων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Όμως μέχρι στιγμής, τα οφέλη της καλοκαιρινής περιόδου συνέβαλαν στην αποφυγή των χειρότερων. Αυτό συνέβη:

Πρώτον, η αύξηση της επιβατικής κίνησης που έφερε η μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα φέτος συνέβαλε στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών των ελληνικών ακτοπλοϊκών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πτώση των προηγούμενων ετών σταμάτησε.
Δεύτερον η συγκυρία στις διεθνείς αγορές ενέργειας ήταν ευνοϊκή, καθώς οι τιμές των καυσίμων της ακτοπλοΐας που καλύπτουν πάνω από το 50% του λειτουργικού κόστους συγκρατήθηκαν και σε περιόδους υποχώρησαν κιόλας, παρέχοντας πρόσθετη ανακούφιση στη δραστηριότητα. Παράλληλα, η υιοθέτηση του slow steaming της πλεύσης, δηλαδή με χαμηλότερες ταχύτητες, συνέβαλε σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων.

Οι επόμενοι μήνες, όμως, θα είναι διαφορετικοί. Αν το κόστος των καυσίμων εκτοξευθεί, οι τράπεζες πιεστούν να κλείσουν δάνεια ή ο τουρισμός σημειώσει κάμψη, το πρόβλημα θα επιστρέψει δριμύτερο. Ούτως ή άλλως, πάντως, κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν αυτό το χειμώνα…

Πηγή: www.capital.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013