Από το Blogger.








.

Εικόνες εγκατάλειψης στα περισσότερα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας


Οι τεράστιες δυνατότητες που δίνουν οι εκατοντάδες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα για τουριστική εκμετάλλευση, όχι απλά μένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά ο ιαματικός τουρισμός από το 2010 σημειώνει καθίζηση.
Επιπλέον η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για τη χώρα μας, που ώς τις 24 Οκτωβρίου έχει περιθώριο να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για τον ιαματικό τουρισμό Ε.Ε. 2011/24. Έτσι η Ελλάδα τώρα πρέπει να τρέξει μαραθώνιο για να φτάσει άλλες χώρες που έχουν οργανωμένο ιαματικό τουρισμό. 
Ο ιαματικός τουρισμός από το 2010 κι έπειτα παρουσιάζει συνεχώς καθοδικές τάσεις με αποκορύφωμα το 2012 που η μείωση της επισκεψιμότητας ανέρχεται στο 45% έναντι του 2011 και στο 56% έναντι του 2005!
Η οικονομική κρίση δίνει αλλεπάλληλες μαχαιριές στον ελληνικό ιαματικό τουρισμό, αφ' ενός διότι μειώνεται ο κόσμος που μεταβαίνει, αφ' ετέρου μειώνεται ο μέσος χρόνος παραμονής των επισκεπτών στις λουτροπόλεις. Το βασικό στοιχείο όμως που "έθαψε" τον ιαματικό τουρισμό ήταν οι περικοπές χορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους δικαιούχους.
Η σημερινή εικόνα του ιαματικού τουρισμού παρουσιάστηκε σε ημερίδα που οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
Οι ομιλητές μεταξύ άλλων ανέφεραν:

1. Υπάρχουν αναγνωρισμένες πηγές για ιαματικά λουτρά, λόγω της ιδιοσυστασίας των νερών και δίπλα δεν υπάρχει απολύτως τίποτα!
2. Δεν υπάρχει ενιαίο καθεστώς και τρεις διαφορετικοί φορείς έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των λουτρών.
3. Παρατηρούνται τρομακτικές καθυστερήσεις και προβλήματα αδειοδοτήσεων νέων μονάδων, αφού υπάρχουν περίπου 750 σημεία που συνθέτουν το θερμαλιστικό χάρτη της χώρας, αλλά έχουν αναγνωριστεί μόλις 112 πηγές.
4. Aρκετά συχνά οι εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες και υπάρχει αδυναμία των δήμων ν' αναλάβουν επενδυτικό κόστος για τη βελτίωση των υποδομών.
5. Στην τουριστική προβολή της χώρας μέχρι πρότινος απουσίαζαν τα ιαματικά λουτρά, ενώ άγνοια επικρατεί και στο εσωτερικό της χώρας.
6. Με μικρές φωτεινές εξαιρέσεις λείπουν οι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές που απευθύνονται στον ιαματικό τουρισμό.
7. Ως επί το πλείστον είναι προβληματική η οδική σύνδεση των λουτροπόλεων με λιμάνια, αεροδρόμια.
8. Παρατηρείται έλλειψη στρατηγικής κι οργανωμένου σχεδίου ως προς τον ιαματικό τουρισμό, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει ένας ολοκληρωμένος φάκελος για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις θεραπευτικές δυνατότητες όλων των ελληνικών λουτροπόλεων.

Ο χάρτης των ιαματικών πηγών:

Πηγή: www.enet.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013