Από το Blogger.








.

Σεμινάριο για εκμάθηση του τουριστικού savoir vivre σε οδηγούς taxi και αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης



Στα... θρανία για την εκμάθηση του τουριστικού savoir vivre θα βρεθούν ταξιτζήδες και αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης για να μάθουν πώς θα μπορέσουν, από τη δική τους πλευρά, να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διημερίδας για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που οργανώνει ο δήμος της πόλης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης, στις 3 και 4 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη διημερίδα ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, επανέλαβε ότι, η στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης έχει, ήδη, αποφέρει θετικά αποτελέσματα από τις αγορές που προσέγγισε ο δήμος (Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία και Βαλκάνια) και πρόσθεσε ότι, πάνω από όλα, αυτό που χρειάζεται η πόλη για να αποτελεί ελκυστικό προορισμό είναι η ύπαρξη τοπικής τουριστικής συνείδησης. 
Οι καθηγητές Φώτης Κιλιπίρης και Ευάγγελος Χρήστου από το τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Φιλοξενίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θα διδάξουν στις ομάδες των επαγγελματιών πώς μπορούν να βελτιώσουν μέσω της δικής τους "λειτουργίας" το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν, τόνισαν, πως, "θα αναλάβουμε να εκπαιδεύσουμε δύο σημαντικές ομάδες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες". Μάλιστα, ο κ. Χρήστου σημείωσε ότι, μελλοντικά, ίσως, θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα τουριστικής συνείδησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της τουριστικής συνείδησης.
Στο μεταξύ, ο κ. Πέγκας (που είναι και εκπρόσωπος του δήμου στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης), τόνισε ότι, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο, στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης- το οποίο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα απεμπλακεί από τη διαδικασία των πολιτικών "ταυτοτήτων" των επικεφαλής των φορέων που συμμετέχουν στον Οργανισμό.
Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο - όπως είπε και ο κ. Χρήστου - περιλαμβάνεται στη μελέτη, την οποία εκπόνησε, ήδη, από το 2011 το τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και περιέχει όλη τη διεθνή εμπειρία τουριστικής προβολής. Άρα - σημείωσε ο κ. Χρήστου - "έχουμε όλα τα εργαλεία και τον τρόπο προβολής, καθώς η μελέτη δίνει τον τρόπο μετεξέλιξης σε ένα όργανο απαλλαγμένο από δυσκαμψίες".
Στην ίδια συνέντευξη η Κική Εμμανουηλίδου σεφ - συγγραφέας, εκπροσωπώντας τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας επεσήμανε ότι η Λέσχη είναι έτοιμη να διαθέσει 300 σεφ, με στόχο να καθιερωθεί ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε συγκεκριμένη ημερομηνία στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας μια αναπτυξιακή "πνοή" στον τουρισμό της πόλης.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013