Από το Blogger.








.

Pravita Estate: Οι άγνωστοι επενδυτές του mega project στη Χαλκιδική



Η τουριστική επένδυση - μαμούθ, που σχεδιάζεται στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, θα περιλαμβάνει τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης & θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού.
Η κατασκευή του Pravita Estate θα δημιουργήσει 1.343 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της πλήρους λειτουργίας του, θα κοστίσει 726,4 εκατ. και θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.
Πριν υποβάλει αίτηση στο Invest in Greece η κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών (Litsos Group) και σχημάτων κινεζικών και κορεατικών συμφερόντων, οι εταιρείες Cryst Regal και Haluron Energy, ζητούσαν από την πολιτεία να ανάψει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου. Πίσω από τη συγκεκριμένη επένδυση φερόταν να βρίσκεται ο Oday Al Shammari, ο Άραβας, που, πριν από δύο χρόνια, διατεινόταν ότι θα αγόραζε το 51% του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, το επενδυτικό σχέδιο που ο Shammari προθυμοποιούνταν να χρηματοδοτήσει με 500 εκατ. ευρώ ναυάγησε, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το Invest in Greece σε μία τυπική διαδικασία πιστοποίησης της ταυτότητας των τότε επενδυτών, διαπίστωσε ότι τα πετροδολάρια είναι ανύπαρκτα...
Τη θέση του Άραβα πήρε η Πραβίτα Αναπτυξιακή και Συμμετοχών (Pravita Estate & Energy Leisure) που συστάθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Γιώργος Λίτσος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου που έχει αναπτύξει οικιστικά έργα σε Αττική, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Μύκονο. Μέλη της κοινοπραξίας που σχεδιάζει το τουριστικό έργο - μαμούθ στο νότιο σημείο του όρους Χολομώντα, κοντά στον οικισμό Πυργαδίκια, φέρεται να είναι ιδιοκτήτες τμημάτων γης της έκτασης 12.673 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το συγκρότημα.
Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων για την κατασκευή των εγκαταστάσεων θα προέλθουν από τις κορεατικών και κινεζικών συμφερόντων εταιρείες που χρηματοδοτούν την επένδυση. 
Πάντως, παράγοντες της αγοράς διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους, σχετικά με το εάν το τουριστικό συγκρότημα - μαμούθ  θα καταφέρει να μην παραμείνει μακέτα...

Πηγή: www.capital.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013