Από το Blogger.








.

Εδιμβούργο: Τα διεθνή φεστιβάλ έκαναν την πόλη έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη!


του Αλέξη Σωτηρόπουλου, MSc

Το Εδιμβούργο, γνωστό και ως "η Αθήνα του Βορρά", με πληθυσμό 500.000 κατοίκους, η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στη Βρετανία, έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Εδιμβούργο είναι η δεύτερη πόλη σε αφίξεις τουριστών στη Βρετανία μετά το Λονδίνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στα διεθνή φεστιβάλ που οργανώνονται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.




Στο Εδιμβούργο οργανώνεται κάθε χρόνο από το 1947, το Διεθνές Φεστιβάλ (Edinburgh International Festival) από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη. Το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου, φιλοξενώντας γνωστούς συνθέτες, μαέστρους, ορχήστρες και μπαλέτο. 
Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ κάθε χρόνο οργανώνεται και η εκδήλωση Royal Military Tattoo, όπου οι επισκέπτες φτάνουν τους 217.000, με τους οργανωτές να υπολογίζουν ότι μόνο το 30% από αυτούς είναι Σκωτσέζοι, το 35% από την υπόλοιπη Βρετανία και το 35% από το εξωτερικό.  
Εκτός όμως από το Διεθνές Φεστιβάλ στην πόλη κάθε χρόνο οργανώνονται άλλα 11 Φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Τζαζ και το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου που τελείωσε χτες, συμμετείχαν πάνω από 800 συγγραφείς και επαγγελματίες του εκδοτικού χώρου απ' όλο τον κόσμο.  





Οι αρχές της πόλης, αλλά και ο οργανισμός τουρισμού της Σκωτίας (Visit Scotland), εφαρμόζοντας σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές marketing, καθώς μεταξύ άλλων έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Marketing Edinburgh που είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχει ως στόχο να προβάλλει την πόλη ως προορισμό να επισκεφτείς, να επενδύσεις, να εργαστείς και να σπουδάσεις, προβάλλουν το Εδιμβούργο διεθνώς ως πολιτιστικό προορισμό. Το αποτέλεσμα είναι τα φεστιβάλ που οργανώνονται κάθε χρόνο στο Εδιμβούργο να προσελκύουν περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες, όχι μόνο από τη Σκωτία και την υπόλοιπη Βρετανία, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο.  

Πηγές: www.kathimerini.gr. www.tovima.gr, www.eif.co.uk, http://en.wikipedia.org/wiki/Edinburgh

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τρίτη 28 Αυγούστου 2012