Από το Blogger.








.

Σε λάτιν ρυθμούς ο ευρωπαϊκός τουρισμός



Η εποχικότητα αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα του ευρωπαϊκού τουρισμού και ιδίως των μεσογειακών προορισμών, οι οποίοι κινούνται σε εντατικούς ρυθμούς κατά την τουριστική περίοδο και στο υπόλοιπο του χρόνου οι υποδομές "αργούν", ενώ τα περισσότερα αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών κατά τη χαμηλή περίοδο "κάθονται". Το ζήτημα αυτό απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς, ωστόσο, να προωθηθούν συγκεκριμένες δράσεις. 
Έτσι η Επιτροπή ενεργοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος μεταξύ της Νότιας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα με τίτλο "Πρωτοβουλία 50.000 τουρίστες" επιδιώκει να προσελκύσει 25.000 Νοτιοαμερικανούς τουρίστες (κυρίως από Βραζιλία, Αργεντινή και Χιλή) στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Μαρτίου 2013 και, παράλληλα, 25.000 Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν στη Νότια Αμερική το ίδιο διάστημα. 
Στο πρόγραμμα από ευρωπαϊκής πλευράς, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ουγγαρία, Κύπρος και Μάλτα. 
Συμμετέχουν επίσης οι αεροπορικές εταιρείες Air France, Alitalia, British Airways, Iberia, Lufthansa και Air Portugal, που προσφέρουν ειδικές τιμές γι' αυτή την περίοδο. 
Σύμφωνα με τις εκθέσεις της European Travel Commission (ETC), στο εξωτερικό μπορεί να ταξιδέψει το 5% του πληθυσμού των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι σημαντικό τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής βάσης (περίπου 500.000.000 κάτοικοι συνολικά), αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αυτοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ανήκουν κατά τεκμήριο στις υψηλές εισοδηματικά τάξεις.  

Πηγή: www.kerdos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012