Από το Blogger.








.

«Θησαυρός» τα εκκλησιαστικά μνημεία


Οι θρησκευτικοί «θησαυροί» της Ελλάδας αποτελούν πλέον το νέο ατού της χώρας για την προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό.
Το «βλέμμα» στρέφεται προς τα μνημεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κυρίως τις βυζαντινές και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, τους καθεδρικούς ναούς, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια, που είναι τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.
Η Εκκλησία της Ελλάδος από την προηγούμενη χρονιά αναζητεί προσκυνηματικά πρακτορεία, τα οποία θα προσφέρουν περιηγήσεις υψηλού επιπέδου. Γι' αυτό το σκοπό έχει απευθυνθεί σε ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, με ειδίκευση στον τουρισμό στην Ελλάδα, προτείνοντας να περιλάβουν στα πακέτα διακοπών προσκυνηματικούς τόπους, όπως θρησκευτικά μνημεία, ιερές μονές και προσκυνήματα των μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Συνοδική Επιτροπή που υλοποιεί προγράμματα για τον τουρισμό, ένας βασικός στόχος είναι να «ανοίξει» η χώρα μας «πόρτα στο Βατικανό», καθώς το κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο σε ορθόδοξες χώρες. Αν και ο μεγαλύτερος αριθμός πιστών προέρχεται από Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν και τουρίστες που δεν έχουν παράδοση στη θρησκευτική λατρεία, όπως Κινέζοι και Γιαπωνέζοι.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Κινέζοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους θρησκευτικούς τόπους της Ελλάδας, με τις εντυπώσεις να κερδίζουν τα Μετέωρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 10% της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος που αναφέρεται στο Χριστιανισμό είναι Κινέζοι.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013