Από το Blogger.

Ακατέργαστο διαμάντι ο θρησκευτικός τουρισμός για τη χώρα


Ένα ακατέργαστο διαμάντι αποτελεί για την Ελλάδα ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς, παρά τη δυναμική που είχε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν αναπτύχθηκε με οργανωμένο τρόπο. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο γίνεται μια προσπάθεια από την Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Τουρισμού, για να τεθεί σε νέες βάσεις και η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου στη χώρα μας αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Το θέμα συζητήθηκε, κατ’ αρχάς, στη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Επίσης, η Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Τουρισμού υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας, με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός Οδηγού που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα ενημερώνει για τους προσκυνηματικούς χώρους.
Παράλληλα, θα ετοιμαστούν θεματικές εκδόσεις από κοινού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού  (ΕΟΤ), στην ελληνική, την αγγλική, τη ρωσική και άλλες γλώσσες.
Το υπουργείο Τουρισμού προωθεί, επίσης, την υπογραφή αντίστοιχων πρωτοκόλλων συνεργασίας με στόχο να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο δράσεων με τις υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπόλεις Κω - Νισύρου, Λέρου - Καλύμνου - Αστυπάλαιας, Ρόδου, Σύμης - Χάλκης - Τήλου - Καστελόριζου, την Ιερά Μονή Πάτμου και με την Εκκλησία της Κρήτης. Παράλληλα, στόχο αποτελεί να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί την αρχαιότερη μορφή περιηγήσεων, αλλά και την πιο ανθεκτική μορφή τουρισμού σε περιόδους κρίσεων. Περίπου, 300 - 330 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους. Ο κλάδος παράγει 15 δισ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών παγκοσμίως, ενώ διοργανώνονται εκδρομές αξίας 600 εκατ. κάθε χρόνο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013