Από το Blogger.

Δημοφιλής προορισμός για τους Κινέζους η Σαντορίνη


Η Σαντορίνη με την καλντέρα, το ηφαίστειο και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα (φωτογραφία), αποτελεί πόλο έλξης πλέον για αρκετούς Κινέζους.
Πολλοί ξενοδόχοι στο νησί χαρακτηρίζουν τους Κινέζους τουρίστες ως εκ των καλύτερων πελατών και ετοιμάζονται για το Πεκίνο προκειμένου να έχουν δυναμική παρουσία σε κάθε τουριστική έκθεση.
«Το προφίλ του Κινέζου επισκέπτη θεωρείται αρκετά διαφορετικό απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει. Για παράδειγμα, οι Κινέζες κυρίες δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το μαύρισμα και τον καυτό ελληνικό ήλιο. Αντίθετα, όλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, την αρχαία Ελλάδα και τα μουσεία. Δίδεται αξία στην ιστορία της Ελλάδας καθώς πρόκειται για έναν αρχαίο πολιτισμό παράλληλο με το δικό τους», εξηγεί ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Κώστας Γιαννίδης. Όπως λέει χαρακτηριστικά «θεωρούν ότι εάν παντρευτούν σε νησιά όπως η Σαντορίνη θα είναι ευτυχισμένοι σε όλη τους τη ζωή. Ενδιαφέρονται επίσης για προϊόντα που διαθέτουν brand name και αυτό αποτυπώνεται και σε ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχει αξιόλογο δυναμικό στην Ελλάδα στην αργυροχρυσοχοΐα, στην αγορά κοσμημάτων καθώς και επώνυμα καταστήματα εμπορίας».
Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, στη Σαντορίνη για να καλυφθεί η ζήτηση θα χρειαστούν τέσσερις πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα τους μήνες της καλοκαιρινής σεζόν.
Σύμφωνα με μελέτες η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τα επόμενα χρόνια 800.000 Κινέζους. Μάλιστα ενώ η μέση καταναλωτική δαπάνη των τουριστών στη χώρα μας είναι 640 ευρώ, οι Κινέζοι στην Ευρώπη δαπανούν κατά μέσο όρο 840. Για να κερδίσουμε το στοίχημα απαιτούνται βέβαια υποδομές, αλλά και μερικές λεπτομέρειες. «Θα πρέπει για παράδειγμα, να υπάρχει στα ξενοδοχεία κάποιος που μιλά έστω λίγα κινεζικά, να προσφέρεται πρωινό ή γεύμα ανάλογα με τις προτιμήσεις τους ή να υπάρχει μια τσαγιέρα στο δωμάτιο», όπως σημειώνει ο κ. Γιαννίδης.
Πέρυσι εκδόθηκαν 16.000 βίζες από τα προξενεία της Ελλάδας σε Πεκίνο, Καντόνα και Σαγκάη. Επίσης όμως υπήρχαν και 80.000 - 90.000 που είχαν βίζα από άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν και επισκέφθηκαν και την Ελλάδα.
Από το σύνολο των Κινέζων που ταξιδεύουν οι περισσότεροι κατευθύνονται σε γειτονικές (της Κίνας) χώρες και περίπου 50 εκατ. στην Ευρώπη.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013