Από το Blogger.








.

Μουσεία: 310 εκατ. τα χαμένα έσοδα κάθε χρόνο


«Έχουμε το ισχυρότερο πολιτιστικό προϊόν στον κόσμο, που μπορεί να μας αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο και δεν κάνουμε τίποτα να κερδίσουμε αυτά τα έσοδα», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και δίνει ένα παράδειγμα που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα: Η Ελλάδα διαθέτει 170 αρχαιολογικούς χώρους - μουσεία, όμως οι 140 από αυτούς δεν διαθέτουν στοιχειώδεις προδιαγραφές (όπως για παράδειγμα τουαλέτες).
Το θέμα «αρχαιολογικοί χώροι» και τα έσοδα που μπορούν να αποφέρουν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης της McKinsey, σύμφωνα με την οποία: Τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους διαμορφώνονται στα 40 με 45 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μπορούν όμως να φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ. Μόνο η αλλαγή στα ωράρια λειτουργίας τους, ώστε να εξυπηρετούνται οι τουρίστες, θα μπορούσε να φέρει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια στα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους.
Το μεγαλύτερο μέρος του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρά τις εξαγγελίες ότι θα λειτουργούσε από τις αρχές της άνοιξης, παραμένει κλειστό και είναι επισκέψιμες μόνο δύο αίθουσες.
Σε πολλές τουριστικές περιοχές οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κλείνουν στις 3 το μεσημέρι και ελάχιστοι μόνο διεύρυναν το ωράριό τους, παρότι για πολλούς σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει ζήτηση κυρίως από κρουαζιέρες να παραμένουν ανοιχτοί το απόγευμα.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013