Από το Blogger.








.

Στα Ιμαλάια το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο


Σε υψόμετρο 4.411 μέτρων βρίσκεται το αεροδρόμιο Νταοτσένγκ Γιάντιγκ (φωτογραφία), το νέο αεροδρόμιο της απομακρυσμένης περιοχής Γκαρζί στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας.
Ύψος ρεκόρ, καθώς πλέον πρόκειται για το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, γεγονός που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι αρχές της Κίνας για να τονώσουν τον τουρισμό της περιοχής.
Το αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το αεροδρόμιο Μπάγκντα που βρίσκεται σε ύψος 4.334 μέτρων, στο Θιβέτ.
Η περιοχή Γκαρζί αποτελεί δίοδο προς το Θιβέτ και το Πεκίνο επιδιώκει να την προωθήσει ως τουριστική σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη δυσαρέσκεια του ντόπιου θιβετιανού πληθυσμού και να σταθεροποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της αλλοίωσης του πληθυσμού με Κινέζους εσωτερικούς μετανάστες.
Στην περιοχή υπάρχουν ήδη πολλά μικρά αεροδρόμια, καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, η οποία καταλήγει στη θιβετιανή πρωτεύουσα Λάσα. Η κυβέρνηση του Πεκίνου ξόδεψε 3,68 δισεκατομμύρια δολάρια για να την κατασκευάσει.

Πηγές: www.tovima.gr, www.naftemporiki.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013