Από το Blogger.








.

Συνέργειες 30 - 35 εκατ. για Olympic και Aegean


Με σαφώς συρρικνωμένο έργο και «κομμένα φτερά» ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας η Olympic Air αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εξαγοραστεί από την Aegean Airlines, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. θα δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγορά. 
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2010, όταν η Ε.Ε. είχε πει όχι στη σύμπραξη των δύο εταιρειών, Ο.Α. και Aegean περιόρισαν σαφώς την παρουσία τους στην αγορά εσωτερικού, δίνοντας με τον τρόπο αυτό χώρο ανάπτυξης στον ανταγωνισμό. Το «συμμάζεμα» της λειτουργίας απέδωσε ήδη καρπούς για την Aegean η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2013 κατέγραψε κέρδη 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, αντί ζημιών 38,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η Olympic Air παρουσίασε ζημιές 12,1 εκατ. ευρώ και η Olympic Handling 8,1 εκατ. ευρώ. 
Η Olympic Air έχει συρρικνώσει το δίκτυό της, περιορίζοντας τις πτήσεις στο εσωτερικό δίκτυο με μείωση των συχνοτήτων, ενώ εκτός συνόρων «πετά» πλέον μόνο στα Βαλκάνια, στην Κωνσταντινούπολη και στο Τελ Αβίβ. Προ μηνών ανεστάλησαν τα δρομολόγια προς Κάιρο και Άμστερνταμ. Από τον Οκτώβριο του 2009, η Olympic διέκοψε σταδιακά τα περισσότερα δρομολόγια εξωτερικού της παλαιάς κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπως τις γραμμές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ρωσίας.
Στο δίκτυο πτήσεων της Aegean για το 2013 προστέθηκαν πέντε νέες χώρες (Ουκρανία, Ελβετία, Πολωνία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν) και 11 διεθνείς προορισμοί (Γενεύη, Μάντσεστερ, Λιόν, Στοκχόλμη, Κίεβο, Μπακού, Βερολίνο, Νυρεμβέργη, Ανόβερο, Βαρσοβία). 
Η έγκριση της εξαγοράς από την Ε.Ε. θα έχει ως συνέπεια την ενοποίηση σε κοινό σχήμα των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των δύο εταιρειών από την οποία θα προκύψει το άμεσο οικονομικό όφελος. Όπως υπολογίζεται σε διάστημα 1,5 έτους οι συνέργειες της εξαγοράς είναι δυνατόν να φτάσουν τα 30 - 35 εκατομμύρια.
Η συμφωνία της Aegean με την ΜΙG για την εξαγορά της Olympic Air, που υπεγράφη πριν ένα χρόνο, ορίζει το τίμημα της εξαγοράς στα 72 εκατομμύρια. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια έχουν καταβληθεί με την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ τα υπόλοιπα 52 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται ότι θα καταβληθούν σε διάστημα τεσσάρων ετών από την έγκριση της συμφωνίας, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται αμέσως μετά την έγκριση της εξαγοράς.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013