Από το Blogger.








.

Ελληνική πρωτοπορία στις online κρατήσεις εισιτηρίων


Τρεις ελληνικές εταιρείες (e-Travel, Travelplanet24 και Airtickets.gr) είναι μέσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης στον τομέα των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου. Και αυτό δεν είναι κάτι που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών του χώρου, αλλά οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές. 
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή πως η αξία των online κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που διαχειρίζονται ελληνικές εταιρείες φθάνει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70% - 80% αφορά κρατήσεις που γίνονται εκτός Ελλάδας.
Ειδικά, στη νοτιοανατολική Ευρώπη οι τρεις ελληνικές εταιρείες θεωρούνται «ηγέτιδες δυνάμεις», καθώς αξιοποίησαν την απουσία των μεγάλων «παικτών» από τη δυτική Ευρώπη, ενώ σταδιακά έχουν αρχίσει να επεκτείνονται με επιτυχία και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
«Πρόκειται μάλλον για μία σπάνια περίπτωση όσον αφορά στην Ελλάδα όπου ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τριών εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι «παίκτες» να ωριμάσουν πιο γρήγορα», σημειώνει ο Νίκος Γουλής, διευθύνων σύμβουλος της e-Travel, η οποία είναι κυρίως γνωστή από την ιστοσελίδα www.pamediakopes.gr.
«Το γεγονός ότι δραστηριοποιούμαστε σε μία μικρή αγορά, μας βοήθησε ώστε να μπορέσουμε να λειτουργούμε με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ η κρίση μας οδήγησε να επεκταθούμε ταχύτερα στο εξωτερικό», επισημαίνει ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, διευθύνων σύμβουλος της Travelplanet24, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαλιούσκας, εμπορικός διευθυντής της Airtickets.gr. τονίζει ότι «ο ανταγωνισμός που υπήρξε μεταξύ μας ήταν τελικώς προς όφελος όλων μας».
Το e-Travel δραστηριοποιείται σε 14 χώρες με πιο σημαντική αγορά εκείνη της Ρωσίας, το TravelPlanet24 σε 18 χώρες με τελευταία προσθήκη αυτή της Βραζιλίας, ενώ η Airtickets.gr έχει παρουσία σε εννέα χώρες.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι, όμως, ότι στις περιπτώσεις της e-Travel και του Travelplanet24 πάνω από το 85% των εσόδων τους προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ακόμη και το 40% που έχει το Airtickets.gr θεωρείται πολύ υψηλό. 
Το Airtickets.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999, το e-Travel το 2005 και το Travelplanet24 το 2006.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, καθώς συνολικά απασχολούν κοντά στα 350 άτομα. 

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013