Από το Blogger.








.

Καταρρέει το σπίτι του Sir Arthur Conan Doyle, συγγραφέα του Σέρλοκ Χόλμς!



του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου, MBA in Tourism

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ένα πολύ σημαντικό νεώτερο μνημείο της Αγγλίας, το σπίτι του Sir Arthur Conan Doyle, συγγραφέα του Σέρλοκ Χόλμς, ενός από τους πιο διάσημους λογοτεχνικούς ήρωες στην Ιστορία. Το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή Undershaw του Surrey και χτίστηκε από τον ίδιο το συγγραφέα ως προσωπική του κατοικία το 1897, ενώ το σχεδίασε με βάση το προσωπικό του γούστο και την αισθητική του. Ως αποτέλεσμα το σπίτι έχει μια μυθιστορηματική ατμόσφαιρα, καθώς διαθέτει σοφίτα, υπόγειο, ξεχωριστή βιβλιοθήκη, περίτεχνα τζάκια και κλιμακοστάσια, αλλά και παράθυρα βιτρό με το προσωπικό οικόσημο του Doyle (που δικαιωματικά κατείχε ως Sir).
Το σπίτι είναι υπό κατάρρευση, καθώς έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια και έχει δεχτεί επιθέσεις πλιατσικολόγων που έχουν αφαιρέσει πολλά πολύτιμα αντικείμενα και διακοσμήσεις. Το κτίριο αγοράστηκε πρόσφατα από εργολάβους, με σκοπό να γκρεμιστεί και να χτιστούν στη θέση του οκτώ νέα σπίτια. Εναντίον της προοπτικής αυτής τάσσονται οι κάτοικοι της περιοχής και ήδη έχουν μαζευτεί 1300 υπογραφές για τη διατήρηση του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των υπογραφών καταξιωμένων συγγραφέων και ηθοποιών, αλλά και του ιδίου του Βρετανού Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Jeremy Hunt.



Το σπίτι αυτό αποτελεί μνημείο της Βικτωριανής Λογοτεχνίας αλλά και του κινήματος του Ρομαντισμού, καθώς εδώ ο Sir Doyle έγραψε το «Σκυλί των Μπάσκερβιλ», το καθ’ ομολογία καλύτερό του βιβλίο, καθώς και άλλα 14 βιβλία με τις περιπέτειες του θρυλικού Σέρλοκ Χόλμς. Επίσης εδώ ο Doyle φιλοξένησε και άλλους φίλους του, μεγάλους λογοτέχνες του Φανταστικού, όπως ο James Barrie, δημιουργός του Πήτερ Παν και ο Bram Stoker, ο διάσημος συγγραφέας του Δράκουλα. Μόνο να φανταζόμαστε μπορούμε τις συζητήσεις που είχαν μέσα στα δωμάτια αυτού του σπιτιού οι σημαντικοί αυτοί διανοούμενοι που επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμα τη φαντασία όλων μας. Το σπίτι αποτελεί όχι μόνο μνημείο της Βικτωριανής Λογοτεχνίας, αλλά πολιτιστική κληρονομία της ανθρωπότητας, ένα μέρος όπου ζυμώθηκε η σύγχρονη pop culture. Θα είναι κρίμα να παραμείνει ερείπιο και ίσως έγκλημα να κατεδαφιστεί.
Αυτή όμως η ιστορία μας δίνει και τη δυνατότητα να απαντήσουμε ως Έλληνες στις συχνές κατηγορίες των Άγγλων περί εγκατάλειψης της πολιτιστικής μας κληρονομίας, επιχείρημα που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και στη διαμάχη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αν αυτοί μπορούν να φυλάξουν τη δική μας αρχαία πολιτιστική κληρονομιά καλύτερα από μας, τότε γιατί δε μπορούν να προστατεύσουν τη δική τους πολύ νεώτερη, αλλά σημαντική για το σύγχρονο κόσμο, πολιτιστική κληρονομιά;

Πηγή: www.telegraph.co.uk

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012