Από το Blogger.








.

Η «Απολογία του Σωκράτη»: Η τουριστική προοπτική μιας μεγάλης καλλιτεχνικής δημιουργίας

Φωτογραφία από την παράσταση


του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου, MBA in Tourism

Αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ξαναζωντανέψει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, η δίκη του Σωκράτη. Και ενώ σε μια πρόσφατη αναπαράσταση της διάσημης δίκης, ο μεγάλος φιλόσοφος τελικά αθωώθηκε, ίσως θα έπρεπε να ακούσουμε τι έχει να πει ο ίδιος για τις κατηγορίες και τη σκέψη του.
Η «Απολογία του Σωκράτη» είναι μια ιδιόμορφη παράσταση που θα ανέβει από τις 24 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στο Θέατρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα στα αγγλικά και θα παίζεται ολόκληρο το φθινόπωρο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στα ελληνικά. Αλλά δεν είναι μια απλή παράσταση. Η παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης έχει ήδη ταξιδέψει σε 14 χώρες, κάνοντας πάνω από 250 παραστάσεις στα αγγλικά, έχει παιχτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλη την Ευρώπη, στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φέρνοντας παντού τον αναλλοίωτο από το χρόνο λόγο του Σωκράτη.
Το ρόλο του Σωκράτη στο μονόλογο αυτό κρατά ο Γιάννης Σιμωνίδης, ένας συγκλονιστικός Έλληνας ηθοποιός βραβευμένος με το βραβείο Emmy, που έχει μελετήσει εκτενώς το φιλόσοφο, τα πιστεύω του, τη μέθοδο αναζήτησης της αλήθειας και την περίφημη Σωκρατική ειρωνεία και μεταφέρει πάνω στη σκηνή όλο το πνεύμα και τη λογική του μεγάλου Αθηναίου που αντιμετωπίζει τους κατηγόρους του με τη δύναμη των εδραιωμένων πεποιθήσεών του. Η σκηνοθεσία είναι του σκηνοθέτη πολλών παραστάσεων του Broadway Λουκά Σκιπιτάρη και η ενδυματολογική προσέγγιση της βραβευμένης με Όσκαρ μεγάλης Ελληνοαμερικανίδας ενδυματολόγου Θεώνης Βαχλιώτη-Aldridge.
Το ιδιαίτερο με την παράσταση αυτή είναι ότι έχει φτιαχτεί με την οπτική να αποτελέσει και ένα τουριστικό θέαμα, να προσελκύσει τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας και να τους μεταφέρει νοητά στην ημέρα εκείνη που ο Σωκράτης στάθηκε στην Αγορά ενώπιον των δικαστών του. Μετά τις παραστάσεις στην Πλάκα, την καρδιά της Αθήνας, η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ οι συντελεστές είναι ανοιχτοί σε προκλήσεις για διοργάνωση παραστάσεων σε κάθε χώρο. Η παράσταση μπορεί να παιχτεί σε Ελληνικά ή Αγγλικά, για να προσεγγίσει νοητικά και ψυχικά όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προβολής υπέρτιτλων σε πολλές διεθνείς γλώσσες. Το σκηνικά είναι λιτά και μπορούν να στηθούν σε χώρους όπως καταστρώματα κρουαζιεροπλοίων, lobby ξενοδοχείων, ανοιχτά θέατρα κ.α. Τις φθινοπωρινές παραστάσεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα παρακολουθήσουν και σχολεία, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα φέρει το περίεργο ίσως για τα παιδιά κείμενο κοντά τους με έναν πρωτόγνωρο τρόπο.

Φωτογραφία από την παράσταση 

Το σημαντικότερο είναι ότι την παράσταση ακολουθεί και μια 30λεπτη συζήτηση με το Γιάννη Σιμωνίδη πάνω στα θέματα που έθιξε ο Σωκράτης στην Απολογία του, στην οποία συμμετέχει το κοινό, ο θεατής ρωτά και εκφράζεται πάνω στις αξίες και τα ιδανικά που οδήγησαν το Σωκράτη να παραδώσει ουσιαστικά τη ζωή του στα χέρια του Αθηναϊκού κράτους παρά να τις απαρνηθεί. Η στάση του φιλοσόφου, υπόδειγμα διαχρονικό αγέρωχου χαρακτήρα, μπορεί να διδάξει πολλά σε όλους μας ειδικά σήμερα. Εξάλλου είναι γενικά αποδεκτό ότι η οικονομική και πολιτική μας κρίση προήλθε πρωταρχικά από μια βαθύτατη κρίση αξιών.
Φανταστείτε να είστε τουρίστας στην Αθήνα, το πρωί να πηγαίνετε στην Αρχαία Αγορά διαβάζοντας τον οδηγό που λέει ότι εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης και το βράδυ να βλέπετε τον ίδιο το Σωκράτη να ξεδιπλώνει τη μνημειώδη υπεράσπισή του με τη ματιά διεθνών Ελλήνων καλλιτεχνών. Και μετά να συζητάει μαζί σας για τη φιλοσοφία του και τη στάση ζωής του! Το όλο εγχείρημα αποτελεί μια εξαιρετική τουριστική πρόταση και αξίζει της προσοχής όλων των τουριστικών φορέων και όποιου ενδιαφέρεται για το λίγο πιο «ιδιαίτερο» τουρισμό στην Ελλάδα.

Πηγή (και πληροφορίες): http://www.ellinikotheatro.org/

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012