Από το Blogger.








.

Ο Ξένιος Δίας πλέον δε μένει στην Αθήνα...


Ήταν 5 Σεπτεμβρίου 1997, όταν ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανακοίνωνε ότι η Αθήνα θα είναι η πόλη που το 2004 θα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από εκείνη την ημέρα και για τα επόμενα επτά χρόνια ξεκίνησε η μεταμόρφωση της πρωτεύουσας και σ' αυτό το "πάρτι", στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν δεκάδες επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων. Η προσδοκία για τουριστική "έκρηξη" της πρωτεύουσας μετά το 2004, με βάση το παράδειγμα της Βαρκελώνης, οδήγησε σε επενδύσεις εκατομμυρίων για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων. Έτσι, η πόλη απέκτησε, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια, ορισμένα πανέμορφα ξενοδοχεία, 5, 4 και 3 αστέρων, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προφίλ της χώρας. 
Όμως, μέσα σε λίγα χρόνια η βιτρίνα της πρωτεύουσας έσπασε. Εγκληματικότητα, γκετοποίηση, εκατοντάδες διαδηλώσεις κι επεισόδια κάθε χρόνο, μεταναστευτικό και εσχάτως η οικονομική κρίση, έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Έτσι, μέσα σε 18 μήνες πάνω από είκοσι ξενοδοχεία στην Αθήνα έχουν βάλει λουκέτο, ενώ 250 συνολικά έκλεισαν το 2011 πανελλαδικά....
Από προχθές, η πρωτεύουσα έχασε ένα ξενοδοχείο-κόσμημα, το Athens Imperial, μια πεντάστερη επιχείρηση που όταν ξεκίνησε να λειτουργεί φιλοδοξούσε να μεταμορφώσει την περιοχή κάτω από την Ομόνοια. 
Το Esperia Palace στην οδό Σταδίου, ένα τετράστερο ξενοδοχείο με 338 κλίνες, έκλεισε πέρσι. Το κτήριο ανήκει στο Ταμείο Νομικών το οποίο αρνήθηκε να κάνει μείωση του ενοικίου με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας Μ. Καλλίγερος να βάλει λουκέτο σε ένα κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1963.
Το τριάστερο City Plaza στην πλατεία Βικτωρίας ήταν στέκι για πολλά χρόνια. Έβαλε λουκέτο λόγω της κατάστασης στην περιοχή και χάθηκαν έτσι 239 κλίνες.
Στην Ομόνοια έχουν κλείσει το La Mirage και τα Acropol και Fashion Hotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, με συνολικά 550 κλίνες.
Λίγα μέτρα πιο πάνω υπήρχε το Κaningos 21 που δεν άντεξε την υποβάθμιση και την έλλειψη πελατών.
Στον "καταραμένο τόπο" και συγκεκριμένα επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου υπήρχε το Jason Prime ένα τετράστερο ξενοδοχείο του επιχειρηματία Α. Δούρου. Έκλεισε πέρσι τον Οκτώβριο, αν και είχε ανακαινιστεί με 3 εκατ. ευρώ το 2003. "Πολύ καλό ξενοδοχείο σε φρικτή περιοχή", έγραφαν στα σχόλιά τους οι ξένοι επισκέπτες...
Ο μακρύς κατάλογος της ξενοδοχειακής κατάρρευσης τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνει επίσης το City Plaza, το Αθηναία, το Αμαρυλλίς, το Baby Grand στην οδό Αθηνάς κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω, εκτός από μέρος του τουριστικού πρεστίζ της Αθήνας, αποστέρησαν σχεδόν 3.000 κλίνες από το ξενοδοχειακό δυναμικό, ενώ εκατοντάδες υπάλληλοι έμειναν άνεργοι.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012