Από το Blogger.








.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο αρχαίο τείχος της Νισύρου



Η απονομή του επαίνου της ΕUROPA NOSTRA για το έργο της αποκατάστασης και της διαμόρφωσης του αρχαίου τείχους της Νισύρου, που είναι ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της κλασικής αρχαιότητας στη νησιωτική Ελλάδα θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιοκάστρου του νησιού.
Από τον 4ο π.Χ. αιώνα χρονολογείται το αρχαίο τείχος της Νισύρου, το οποίο σώζεται σε ύψος 10 μέτρων περίπου και περικλείει έκταση 130 στρ. δεσπόζοντας έτσι στο λόφο του Παλαιοκάστρου στο νότιο άκρο του σημερινού οικισμού του Μανδρακίου. Πύργοι και μεταπύργια εναλλάσσονται στο σύστημα τοιχοποιίας του αρχαίου τείχους που ποικίλει, ενώ για την οικοδόμηση χρησιμοποιήθηκε ο ντόπιος ηφαιστειογενής βασαλτικός ανδεσίτης, ένα ιδιαίτερα σκληρό πέτρωμα μελανού χρώματος. 
Στο πλαίσιο του έργου αναστηλώθηκαν συνολικά τρεις πύργοι, έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί και αποχωματώσεις, διαμορφώθηκαν διαδρομές επισκεπτών, χτίστηκαν πετρόκτιστοι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και έγινε ο φωτισμός του κάστρου.  

Πηγή: www.tovima.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012