Από το Blogger.








.

Και εσύ εδώ? : Ο υπέροχος κόσμος της θεματικής κρουαζιέρας



του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου, MBA in Tourism

Η κρουαζιέρα είναι όχι μόνο μια από τις πιο προσοδοφόρες μορφές τουρισμού, τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους προορισμούς, αλλά ταυτόχρονα είναι και από τις πιο όμορφες εμπειρίες. Είναι το υπέροχο συναίσθημα του ταξιδιού για χάρη του ίδιου του ταξιδιού και της επίσκεψης τόσων διαφορετικών λιμανιών. Είναι το ήρεμο αεράκι στο πρόσωπο, η όμορφη και ευρύχωρη καμπίνα, το πλούσιο και εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, οι εγκαταστάσεις του πλοίου και η ψυχαγωγία αλλά και ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας, η επαφή με τους υπολοίπους επιβάτες. Μέσα στους εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες επιβάτες που ταξιδεύουν πάνω σε ένα σύγχρονο κρουαζιερόπλοιο, σίγουρα κάποιος θα βρει άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα και προσλαμβάνουσες, θα γνωριστεί και θα κάνει παρέα μαζί τους και ίσως να διατηρήσει επαφή αρκετό καιρό μετά το ταξίδι. Αλλά αυτά τα άτομα θα είναι ελάχιστα σε κάθε ταξίδι, έτσι; Όχι απαραίτητα!
Οι θεματικές κρουαζιέρες (theme cruises) είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή κρουαζιέρας, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των επιβατών κρουαζιέρας και στα προγράμματα των μεγάλων, αλλά και μικρότερων εταιριών του κλάδου. Ολόκληρο το ταξίδι του πλοίου περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Το πλοίο είναι διακοσμημένο ανάλογα με το επιλεγμένο θέμα, το μενού είναι εμπνευσμένο από το θέμα, η ψυχαγωγία που προσφέρεται έχει να κάνει με το συγκεκριμένο ενδιαφέρον, τα μέλη του πληρώματος και του προσωπικού μπορεί να είναι ντυμένα κατά τρόπο που να αντανακλά το κεντρικό θέμα της κρουαζιέρας, ακόμα και η απαλή χαλαρωτική μουσική που παίζεται στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου έχει κάποια σχέση με το θέμα.
Σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι οργανώνονται κατά τη διάρκεια του πλου εκδηλώσεις και ομιλίες σεμιναριακού χαρακτήρα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, που εξερευνούν πτυχές του και εμβαθύνουν τη γνώση και την κατανόηση των συμμετεχόντων, κάτι στο οποίο αποσκοπούν όλες οι δραστηριότητες πάνω στο πλοίο, αλλά ακόμα και οι εκδρομές εκτός πλοίου. Στις συνευρέσεις αυτές συμμετέχουν ειδικοί ομιλητές, προσκεκλημένοι των εταιριών κρουαζιέρας, πολλές φορές πολύ γνωστοί στο πεδίο τους και στο ευρύτερο κοινό, ομιλητές που εγγυημένα θα προσέλκυαν ενδιαφερόμενους και σε μια αντίστοιχη ομιλία στη στεριά. Μάλιστα ο φυσικός περιορισμός που προσφέρει ένα πλοίο οδηγεί τους ειδικούς να έχουν πιο στενή επαφή με τους επιβάτες-συμμετέχοντες και να υπάρχει έτσι πιο γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για όλους όσους αποτελούν το σώμα της εκδήλωσης.
Αυτή ακριβώς η επικοινωνία είναι το βασικό πλεονέκτημα μιας θεματικής κρουαζιέρας. Όλοι ή οι περισσότεροι από τους επιβάτες έχουν τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον, αυτό που τους οδήγησε να βρεθούν στην κρουαζιέρα και έχουν έλθει για να εξωτερικεύσουν αυτό το ενδιαφέρον τους, να το μοιραστούν με άλλους που έχουν την ίδια αγάπη με αυτούς, να ανταλλάξουν γνώσεις πάνω στο θέμα, να το συζητήσουν και να γνωριστούν καλύτερα, νιώθοντας πολύ όμορφα και άνετα ανάμεσα με άτομα που μοιράζονται το γούστο τους, ειδικά σε πολλά θέματα που ίσως δε θεωρούνται τόσο mainstream και που στην καθημερινή τους ζωή ίσως δεν αισθάνονται άνετα να τα εξωτερικεύσουν από το φόβο χλεύης ή παρεξήγησης. Με λίγα λόγια νιώθουν καλά γιατί νιώθουν αποδεκτοί.




Από άποψη κατηγοριοποίησης, αυτού του είδους τα τουριστικά προϊόντα χωρίζονται σε τρία είδη: στις καθαρά θεματικές κρουαζιέρες που οργανώνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις εταιρίες κρουαζιέρας και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω, στις κρουαζιέρες ειδικού ενδιαφέροντος (special interest cruises), στις οποίες ένα κομμάτι μόνο του πλοίου ναυλώνεται από κάποιο φορέα που είναι υπεύθυνος και για την πρόσκληση ομιλητών, για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και για την πώληση του πακέτου στους ενδιαφερομένους και τέλος η πλήρης ναύλωση του πλοίου (full ship charter) κατά την οποία ολόκληρο το πλοίο κινείται σε ρυθμούς θεματικούς και όλοι οι επιβάτες ασχολούνται με το ενδιαφέρον τους. Στις δυο πρώτες μορφές θεματικής κρουαζιέρας είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και επιβάτες που δε συμμετέχουν στις θεματικές εκδηλώσεις και κινούνται παράλληλα με τους θεματικούς ταξιδιώτες στο ίδιο πλοίο.
Θεματικές κρουαζιέρες υπάρχουν όσες και ενδιαφέροντα. Η κρουαζιέρα μπορεί να είναι αφιερωμένη σε ένα μουσικό συγκρότημα, ένα είδος μουσικής ή σε μια τηλεοπτική σειρά, με τους ίδιους τους καλλιτέχνες να βρίσκονται στο πλοίο και να αλληλεπιδρούν με τους επιβάτες, να κάνουν μια κλειστή συναυλία και να συμμετέχουν σε συζητήσεις και γεύματα με το κοινό τους. Μπορεί επίσης να είναι μια αθλητική κρουαζιέρα για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα ή αθλητική ομάδα με τη συμμετοχή διάσημων αθλητών.  Ίσως είναι γαστρονομική κρουαζιέρα, αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο συστατικό ή μια εθνική κουζίνα με στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας αυτής, ή ακόμα αφιερωμένη στις δημιουργίες ενός συγκεκριμένου διάσημου σεφ, με φυσική παρουσία του ιδίου. Κρουαζιέρες οινογνωσίας, τέχνης και πολιτισμού, λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής, επιστημών και τεχνολογίας, χειροτεχνίας, θρησκευτικές κρουαζιέρες, κρουαζιέρες για τους λάτρεις των αυτοκινήτων και των μηχανών, κρουαζιέρες οικολογίας, πολιτικού διαλόγου, ακόμα και κρουαζιέρες για τους αναγνώστες του διάσημου περιοδικού Time είναι προγραμματισμένες για το 2012 και 2013, με συμμετοχή των εκδοτών και δημοσιογράφων του αιωνόβιου περιοδικού που είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τους αναγνώστες τους τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Ακόμα, είναι προγραμματισμένες ειδικές κρουαζιέρες μόνο για γυναίκες, για τους λάτρεις της σοκολάτας, για τους φανατικούς των ταινιών τρόμου SAW, για τηλεθεατές συγκεκριμένων αμερικανικών καναλιών, κρουαζιέρες βρικολάκων, όπου ηθοποιοί θα παίζουν τους βρικόλακες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και μια ειδική ποτάμια κρουαζιέρα για το συγγραφέα Μαρκ Τουέην στα μέρη όπου εκτυλίσσονται τα διάσημα βιβλία του. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο πολυεθνικός κολοσσός ψυχαγωγίας Disney διαθέτει τη Disney Cruises, μια εταιρία κρουαζιέρας, τα πλοία της οποίας είναι μόνιμα διακοσμημένα με θέματα από τις ταινίες και τα πάρα πολλά και ποικίλα εμπορικά σήματα της γιγάντιας εταιρίας και προσφέρει ψυχαγωγία και φαγητό βασισμένα σε αυτά, κάνοντας κάθε κρουαζιέρα με αυτήν ουσιαστικά μια θεματική κρουαζιέρα. 



Όλοι όσοι έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που οι γύρω μας δε μοιράζονται θέλουμε να βρεθούμε σε ένα περίγυρο ανθρώπων μέσα στον οποίο θα νιώσουμε αποδεκτοί. Επόμενο είναι ότι θα πληρώσουμε ίσως και κάτι περισσότερο για να είμαστε σε ένα πλοίο στο οποίο βρίσκεται ένας αγαπημένος καλλιτέχνης ή αθλητής με τον οποίο μπορούμε να συνομιλήσουμε ή να παρευρεθούμε στην ιδιωτική συναυλία που θα δώσει για τους επιβάτες. Οι θεματικές κρουαζιέρες προσελκύουν επιβάτες που έχουν σκοπό να ξοδέψουν για να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους και να ξοδέψουν και στα λιμάνια που το πλοίο επισκέπτεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό την ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρουαζιέρας γενικά, να ακολουθήσει και η ανάπτυξη της θεματικής κρουαζιέρας και ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει από φέτος η Louis Cruises με τη διοργάνωση οινοκρουαζιέρας και κρουαζιέρας για τους θαυμαστές των Onirama με συναυλία του συγκροτήματος, προσπάθειες που όλοι ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν.
Επιβιβαστείτε λοιπόν. Η περιπλάνηση στο θαυμαστό κόσμο της θεματικής κρουαζιέρας μόλις άρχισε!!

Πηγές: http://www.themecruisefinder.comhttp://www.cruisecritic.com

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012