Από το Blogger.








.

Ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις σε υδροπλάνα;



Την παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να ξεμπλοκάρει η επένδυση εταιρείας καναδικών συμφερόντων σε υδροπλάνα στη χώρα μας ζήτησε ο Καναδός πρέσβης Robert Peck, εκφράζοντας την επιθυμία να λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούν την επένδυση της Air Sea Lines, με τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με υδροπλάνα.
Το εγχείρημα των δρομολογίων με υδροπλάνα είχε ξεκινήσει ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Μιχάλης Πατέλης, ο οποίος ίδρυσε την Αir Sea Lines. Από το 2005 έως το 2008 η εταιρεία πετούσε συνδέοντας τα νησιά του Ιονίου με την Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Βόλο και το Πρίντεζι της Ιταλίας. Το 2009 αποχώρησε από την Ελλάδα και ενώ είχε ήδη επενδύσει ποσό περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Το επιχειρηματικό στοίχημα δεν είχε πετύχει εξαιτίας:

1. Της μη διεξαγωγής δρομολογίων στα νησιά του Αιγαίου και της έλλειψης υδατοδρομίου στην Αθήνα.

2. Το νομοθετικό πλαίσιο για τα υδροπλάνα, που εκκρεμεί εδώ και σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια, αφορά την κατασκευή μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενός κύριου υδατοδρομίου που θα χρησιμοποιείται από τις εταιρείες υδροπλάνων ως κεντρική βάση στην Αττική (εξετάζεται η περιοχή του Φλοίσβου), καθώς και 12 μικρότερων υδατοδρομίων στην περιφέρεια.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος – Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012