Από το Blogger.








.

Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο

Το μεγαλύτερο έργο real estate στην Ελλάδα, ένα σχέδιο από τα παλιά, που βέβαια έχει πολλές φορές στο παρελθόν εξαγγελθεί, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη δημιουργία της ελληνικής Ριβιέρας, του παραλιακού μετώπου έκτασης 70 χλμ. που θα ξεκινά από το Φάληρο και θα φτάνει μέχρι το Σούνιο. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο αν πραγματοποιηθεί θα προσελκύσει τεράστια κεφάλαια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο του παραλιακού μετώπου, δηλαδή ουσιαστικά να καθαρίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας και να επιλύσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να αποδίδονται οι εκτάσεις ελεύθερες από κάθε βάρος στους επενδυτές.
Τα σχέδια για την αξιοποίηση και μεταμόρφωση της τεράστιας αυτής παραλιακής ζώνης μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:



1. Στην κορυφή του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου βρίσκεται η έκταση των 6.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία θα γίνουν έργα προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουρισμού υψηλής ποιότητας, όπως μαρίνες, ξενοδοχεία κ.λπ.

2. Η κατασκευή με κεφάλαια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του πολιτιστικού πάρκου 170 στρεμμάτων στο Φάληρο, στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου που θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ και το έργο θα είναι έτοιμο το 2015.


3. Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (Astir Palace Resort), που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα παραθεριστικά συγκροτήματα της Μεσογείου, έκτασης 300 στρ. Επιπλέον η πώληση "πακέτο" του ξενοδοχειακού συγκροτήματος μαζί με τη γειτονική μαρίνα της Βουλιαγμένης (με χωρητικότητα 103 yachts και κότερα), η οποία ανήκει στο δημόσιο, αλλά από τον περασμένο Δεκέμβρη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, ανέλαβε για 40 χρόνια τη λειτουργία της, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό τουριστικό πόλο για τουρίστες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. 


4. Η μετατροπή του γηπέδου του Tae Kwon Do σε συνεδριακό κέντρο, εντάσσεται στο πλαίσιο της αξιοποίησης της παραλίας. Στο διαγωνισμό που έγινε πέρσι τη μοναδική υποψηφιότητα αποτελούσαν η εταιρεία Λάμψα, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, η Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια του Hilton (θυγατρική της Alpha Bank), η Aegean Airlines, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (ιδιοκτήτης του Costa Navarino) και τα ξενοδοχεία Intercontinental και Metropolitan, συμφερόντων Δάκη Ιωάννου και ομίλου Χανδρή αντίστοιχα. Ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές τους τελευταίους μήνες τηρούν στάσης αναμονής λόγω της ασταθούς πολιτικοοικονομικής κατάστασης και φυσικά της μεγάλης μείωσης του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Αθήνα.  



5. Στην περιοχή Αλυκές Αναβύσσου (50 χλμ. από την Αθήνα και 20 χλμ. από το Σούνιο) σε έκταση 1.650 στρ. που ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό  Τουρισμού (ΕΟΤ), υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια σχέδια για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο θεματικό πάρκο με θέμα τους 12 άθλους του Ηρακλή, παράλληλα με την κατασκευή ξενοδοχείων, συνεδριακού κέντρου, ενυδρείου, εστιατορίων, γηπέδου golf και μαρίνας για yachts και κότερα. 
Χωρίς αμφιβολία η δημιουργία θεματικού πάρκου στην Ανάβυσσο είναι μια επένδυση που θα αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και θα διαφημίσει την πόλη στο εξωτερικό. 

Πηγές: www.imerisia.gr, www.e-travelnews.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012