Από το Blogger.








.

The Force is strong with tourism: Η Star Wars Celebration ως τουριστικό γεγονός



του Γιάννη Παπαδημητρόπουλου, MBA in Tourism

Εκτός από τη μεγάλη ετήσια ComicCon ή Διεθνές Συνέδριο Κόμικς και Λαϊκής Κουλτούρας, σε μια ελληνική παράφραση, αλλά και τα διάφορα άλλα συνέδρια και εκθέσεις που ασχολούνται με τη φαντασία και την pop culture γενικά, υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα conventions, που ασχολούνται μόνο με ένα συγκεκριμένο πεδίο της pop culture, ή όπως θα λέγαμε στην εμπορική γλώσσα ένα μόνο franchise. Μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες, εξαιτίας και της παγκόσμιας επιτυχίας και του franchise που ασχολείται, είναι η Star Wars Celebration.
Η Star Wars Celebration, όπως φανερώνει το όνομα της, είναι το εξειδικευμένο συνέδριο - έκθεση για τους λάτρεις του θρυλικού Πολέμου των Άστρων και όλων των ενσαρκώσεών του κατά τα τελευταία 35 χρόνια. Είναι το μέρος όπου μπορεί κανείς να δει, να συζητήσει και να αισθανθεί σα να βρίσκεται στον περίφημο «Πολύ Πολύ Μακρινό Γαλαξία». Σε αυτό το convention έχουν θέση όλα τα σχετικά με τις διάφορες ιστορίες, χαρακτήρες, φυλές, χαρακτηριστικά αντικείμενα και design που καθορίζουν το φανταστικό αυτό σύμπαν αλλά και όλους τους ανθρώπους που έκαναν τόσο διάσημο και αγαπητό σε όλο τον κόσμο, καλλιτέχνες, τεχνικούς, συγγραφείς και πάνω από όλα τους φανατικούς του είδους.
Η Celebration ξεκίνησε το 1999 σαν μια γιορτή για την προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες του Επεισοδίου Ι του Πολέμου των Άστρων, της πρώτης ταινίας αυτού του franchise μετά από δεκαετίες. Το όλο γεγονός οργανώθηκε από το επίσημο fan-club στο Ντένβερ του Κολοράντο των Η.Π.Α. με την άδεια και τη βοήθεια της παραγωγού εταιρίας, της γνωστής Lucasfilm, του μη εξαιρετέου κ. Λούκας, δημιουργού του franchise. Η συνεργασία με την εταιρία επέτρεψε να στηθούν στο εκεί συνεδριακό κέντρο πολλά αυθεντικά σκηνικά των ταινιών και να εκτεθούν διάφορα αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς στα γυρίσματα. Την πρώτη αυτή μεγάλη συνεύρεση των fans την παρακολούθησαν περίπου 20.000 άτομα που ήρθαν από όλες τις Η.Π.Α. αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.


Το βασικό χαρακτηριστικό της Celebration είναι ότι βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Lucasfilm και του Τζορτζ Λούκας, έστω και αν έχουν μεταβιβάσει το καθαρά οργανωτικό κομμάτι στο επίσημο fan-club. Έτσι δεν είναι ένα convention που διοργανώνεται κάθε χρόνο, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο μακροπρόθεσμο σχέδιο Μάρκετινγκ της εταιρίας και των θυγατρικών της. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί άλλες έξι τέτοιες εκδηλώσεις, όλες είτε για να προωθήσουν τις νέες ταινίες της σειράς, ή για να γιορτάσουν την επέτειο των 30 χρόνων από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας της σειράς το 1977 και της δεύτερης το 1980. Αυτό δεν έχει αποθαρρύνει τους φανατικούς υποστηρικτές του franchise από το να συμμετάσχουν στο γεγονός. Όλες οι διοργανώσεις έχουν μια σταθερή προσέλευση της τάξης των 30-35 χιλιάδων επισκεπτών, με μικρές αυξομειώσεις. Εκτός από τις Η.Π.Α., διοργανώσεις Celebration έχουν διεξαχθεί και στο Λονδίνο (απευθυνόμενη σε όλη την Ευρώπη ως Celebration Europe) αλλά και στο Τόκυο της Ιαπωνίας, καλύπτοντας την ανάγκη για προώθηση του Star Wars στο διψασμένο κοινό των περιοχών αυτών. Οι τελευταίες διοργανώσεις έχουν λάβει πολύ επίσημο χαρακτήρα και η προηγούμενη διοργάνωση του 2008 απονεμήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα μετά από κανονική διαδικασία bidding στην οποία συμμετείχαν επτά αμερικανικές πόλεις, που υπέβαλλαν προσφορές και δέχτηκαν site inspection, όπως κάθε διεθνές ή εθνικό μεγάλο συνέδριο ένωσης (association conference).
Η κάθε Celebration είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της, μια γιορτή του κάθε τι που έχει σχέση με το Star Wars: Καλλιτεχνικές εκθέσεις με θέματα από την πλούσια εικονογραφία του φανταστικού αυτού σύμπαντος, συνεντεύξεις και συζητήσεις με άτομα από την παραγωγή ή την καλλιτεχνική διεύθυνση, προβολές αφιερωμάτων, διαγωνισμοί κουστουμιών μεταξύ των παρευρισκομένων, σόου εμπνευσμένα από το σύμπαν, εκθέσεις αυθεντικών αντικειμένων που έχουν χρησιμοποιηθεί στα γυρίσματα, μαθήματα σχεδίου και σεναρίου, συζητήσεις και παρουσιάσεις γύρω από την κοινωνιολογική, πολιτιστική, ακόμα και θρησκευτική σημασία του Star Wars ως φαινομένου, παρουσιάσεις των νέων προϊόντων, υπογραφή αυτογράφων από πρωταγωνιστές και άλλους καλλιτέχνες, δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, μια μεγάλη έκθεση με όλα τα αυθεντικά αδειοδοτημένα (licensed) προϊόντα, βιβλία, κόμικς και αντικείμενα, καθώς και μια μεγάλη πολύωρη συνέντευξη Τύπου συνήθως του ιδίου του Τζορτζ Λούκας που αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια για τις νέες κατευθύνσεις που θα πάρει το σύμπαν, πάνω στο οποίο έχει απόλυτη δημιουργική εξουσία. Μάλιστα στην τελευταία διοργάνωση έχουν προστεθεί και χώροι εργασίας για καλλιτέχνες που κάνουν τατουάζ με θέματα από το σύμπαν αλλά ακόμα και υπηρεσία ραντεβού στα τυφλά για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν την αδελφή ψυχή τους ανάμεσα στους Star Wars fans του άλλου φύλου!! Στη Celebration παρευρίσκονται όλοι ή οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές, συγγραφείς, σκιτσογράφους και άλλους καλλιτέχνες και τεχνικούς που δίνουν ζωή στις ιδέες της δημιουργικής ομάδας, συγχρωτίζονται ελεύθερα με το κοινό, συζητούν και υπογράφουν αυτόγραφα. Όλος ο χώρος και η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από fans ντυμένους σαν ήρωες ή κακοί του Star Wars, υπάρχουν αντίστοιχες διακοσμήσεις ενώ ακόμα και τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν προσπαθούν να προσαρμοστούν στο κλίμα.
Εδώ έγκειται και η τουριστική δυναμική της Celebration, καθώς προσελκύει λάτρεις του φανταστικού αυτού σύμπαντος από όλο τον κόσμο, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η φύση της ως επίσημης συγκέντρωσης αλλά και η χρονική ακαθοριστία της, αφού δεν είναι στάνταρ κάθε πόσα χρόνια και που θα γίνει, έχοντας έτσι μια αίσθηση μοναδικότητας και ανεπανάληπτου. Όπως και σε άλλα αντίστοιχα γεγονότα, οι διοργανωτές συνάπτουν συμφωνίες με ξενοδοχεία της περιοχής ώστε να κατευθύνουν τους συμμετέχοντες εκεί σε προνομιακές τιμές, ενώ γενικά η πόλη που φιλοξενεί το γεγονός ωφελείται μέσω του πολλαπλασιαστή τουριστικού εισοδήματος λόγω της χρήσης των ΜΜΜ, των εστιατορίων της και των επισκέψεων των συμμετεχόντων σε τυχόν άλλα αξιοθέατα.


Για τη φετινή διοργάνωση που θα διεξαχθεί στο Ορλάντο της Φλόριντα μεταξύ 23-26 Αυγούστου 2012, οι διοργανωτές έχουν συνάψει προνομιακές συμφωνίες με 20 ξενοδοχεία της περιοχής και προσφέρουν πακέτα μεταφοράς, διαμονής και εισόδου από το επίσημο site, ενώ βάσει άλλων συμφωνιών, το εισιτήριο εισόδου στο event προσφέρει και μια σειρά άλλων προνομίων σε διάφορες επιχειρήσεις και αξιοθέατα της περιοχής. Μάλιστα προειδοποιούν για την πιθανότητα απάτης από άλλα site που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν κλείσιμο πακέτων σε χαμηλότερες τιμές ή με περισσότερα προνόμια.
Η Celebration είναι μια κινητή convention για το Star Wars που εγγυημένα προσελκύει πολλές χιλιάδες «άρρωστων fans» του υπέροχου αυτού φανταστικού σύμπαντος από όλη τη Γη που έρχονται για να ξοδέψουν. Η επόμενη Celebration Europe είναι θέμα χρόνου και η διοργάνωση απονέμεται πια με την αναγνωρισμένη στο συνεδριακό τομέα διαδικασία του bidding. Θα μπορούσε η επόμενη Celebration Europe να γίνει στην Ελλάδα. Χρειάζεται αποφασιστική διεκδίκηση (κάτι που κάνουμε καλά, όπως αποδεικνύεται) και αποβολή των προκαταλήψεων πολλών «κουλτουριάρηδων» που δυστυχώς βρίσκονται σε θέσεις ισχύος και ευθύνης σχετικά με τα «διαστημικά» και τα «παιδικά».
May the Force be with us λοιπόν…!!



Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012