Από το Blogger.








.

Μέσα σε 60 ημέρες ελπίζουν να καλύψουν τις απώλειες οι ακτοπλόοι



Σε ένα "θερινό θαύμα" ελπίζει η ακτοπλοΐα προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές απώλειες από τις αρχές του έτους ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η διακίνηση επιβατών και οχημάτων παρουσιάζει μείωση 15% και 25% αντιστοίχως, ενώ οι υψηλές τιμές των καυσίμων σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας εκ μέρους των εταιρειών προκαλούν αβεβαιότητα για το μέλλον τους. 
Τα βλέμματα των ανθρώπων της ακτοπλοΐας είναι στραμμένα στο δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος κατά το οποίο ελπίζουν να εισρεύσει "ζεστό" χρήμα στα ταμεία των εταιρειών για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες όπως, μισθοδοσία, υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τράπεζες κ.ά. 
Η επιβατική κίνηση από Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη, Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη έχει μειωθεί κατά 25% το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 
Πέραν της μείωσης της κίνησης, αρνητικά επιδρά στα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών και το αυξημένο κόστος καυσίμων, καθώς τα δύο τελευταία έτη 2010 και 2011, η τιμή των καυσίμων ανά τόνο, αυξήθηκε από 55% έως και 65% ανάλογα τον τύπο των σκαφών (συμβατικά, πλοία τύπου High Speed). Ειδικότερα το 2010 ο τόνος κόστιζε 380 ευρώ, το 2011 ανέβηκε στα 480 ευρώ και φέτος κοστίζει κατά μέσο όρο, 594 ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αλέξης Σωτηρόπουλος - Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012